Caravan airco

Houdt het lekker koel in uw caravan.

Onze werkplaats is gespecialiseerd in de in/opbouw van airco’s in caravans. Met een airco houdt u het lekker koel binnen, wanneer het buiten heet is. Omdat de airco niet alleen koelt maar ook de lucht droogt voelt een paar graden koeler gelijk een heel stuk aangenamer aan. U verhoogt met een airco het comfort overdag, maar vooral ook s’ nachts en bevorderd daarmee uw nachtrust tijdens het kamperen.

Soorten airco’s

Er zijn twee soorten airco’s te onderscheiden.

 • Dakairco’s
 • Bankairco’s

Dakairco’s

De dakairco’s worden zoals het woord al zegt op het dak van uw caravan gemonteerd. Dit gebeurt vaak door een dakluik van 40x40cm te demonteren, en daarvoor in de plaats een airco te plaatsen.

Natuurlijk is het ook mogelijk een extra gat in het dak te maken, om daar de airco in te plaatsen. Let op! vaak is het dan noodzakelijk het dak ter plaatse extra te verstevigen.

De dakairco’s hebben wij van de merken Truma en van Telair.

truma-aventa  telair-airco

 

 

 

 

Bankairco’s

De bankairco’s worden in de caravan onder in een bank, of bed gemonteerd. En het uitblazen van de koude lucht kan op verschillende manieren plaats vinden. Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende inbouw wijze.

De bank airco’s hebben wij van Truma.

8608650_1-saphir-compact

Truma iNetsysteem

Meer comfort voor onderweg in een nieuwe dimensie: het Truma iNet System maakt het mogelijk de Combi verwarmingen en de Truma airco-systemen op elk moment en overal vandaan op afstand te besturen. Op de skipiste, aan het strand, bij het wandelen: met het Truma iNet System kunnen de apparaten comfortabel en eenvoudig onderweg via de Truma-app worden bediend en kan de actuele status van de apparaten en het voertuig worden opgevraagd. Dat maakt het kamperen gemakkelijker, comfortabeler en veiliger.

inet_illustration_234x150

 

Climatecontrol: een aangenaam klimaat in alle weersomstandigheden
Nog een pluspunt: met het iNet System kunnen de Combi verwarming en de Truma airco-systemen automatisch worden geregeld. Dit is mogelijk door een automatische climatecontrol, die in de nieuwe CP plus iNet ready is geïntegreerd. Deze zorgt onder alle weersomstandigheden voor een perfecte temperatuur in het voertuig, doordat hij verwarming en airco slim op elkaar afstemt en de gewenste temperatuur in het voertuig constant houdt. Via de Truma-app kan de automatische climatecontrol ook gemakkelijk vanaf de smartphone of tablet worden ingeschakeld: gewenste temperatuur instellen, klaar – ongeacht hoe het weer zich overdag of ’s nachts ontwikkelt.

Bankairco’s

Voordelen bank airco’s

 • Relatief lichte airco’s (vanaf 20kg), en doordat ze op de bodem van de caravan geplaatst worden hebben ze geen effect op het rijgedrag van het voertuig.
 • Flexibele inbouw mogelijkheden, waardoor de koude lucht over het gehele voertuig verdeeld kan worden.
 • De Truma Compact, en Vario kunnen ook het voertuig koelen tijdens het rijden, indien er gebruik gemaakt wordt van de wisselstroomomvormer TG 1000 sinus.

Nadelen bankairco’s:

 • Neemt bagage ruimte in beslag, in de caravan.
 • De Truma bankairco’s Saphir Compact en de Vario kunnen alleen koelen, en niet verwarmen.
Eco montage: Eenvoudig, voordelig en snel.

Schuwt u een uitgebreide, kostbare montage en wilt u uw voertuig bijv. alleen voor de nacht afkoelen, dan is de koude luchtverdeling als Eco-oplossing snel gerealiseerd. Hoewel de luchtopeningen in de bodem blijven, wordt de koele lucht goed in de ruimte verspreid. Met de Saphir Easy Set is de Eco-inbouw nu zelfs nog eenvoudiger, omdat het toebehoren dat voor de koude luchtverdeling nodig is in één set verkrijgbaar is.

eco-montage

Comfort-montage: Functioneel en comfortabel.

Bij de comfort montage wordt de koude lucht via buizen, bijv. in de kast, naar boven geleid. De lucht wordt hierdoor gelijkmatig en tochtvrij in de ruimte verdeeld.

comfort-montage

Luxus montage: Ultiem woon- en slaapcomfort.

Met het uitbreidbare koudeluchtsysteem kunt u de koude lucht naar eigen behoeften naar verschillende woonvertrekken leiden.

luxe-montage

Vario montage: Koude lucht vanuit de tussenbodem. ( speciaal voor Campers)

De Saphir vario kan in vele tussenbodems worden geplaatst en maakt een comfortabele en individuele luchtverdeling mogelijk. Neemt dus geen interieurruimte in beslag.

vario-montage

Dakairco’s

Voordelen dakairco’s:

 • Relatief makkelijke montage, i.p.v. 40x40cm dakluik.
 • De koudelucht wordt aan de bovenzijde van de caravan uitgeblazen, waardoor deze zich goed mengt met de warme lucht.
 • Door montage op het dak, neemt hij in de caravan geen ruimte in beslag.
 • Kan meestal ook gebruikt worden als bij verwarming.

Nadelen dakairco’s:

 • De oudere modellen maken buiten vrij veel lawaai, tegenwoordig zijn ze vele malen stiller.
 • Indien helemaal achterop de caravan (met name langere caravans) kan het een nadelige invloed hebben op de rijeigenschappen.
 • De koude lucht wordt maar op 1 plaats in de caravan uitgeblazen.
Gewicht Gatmaat Max lengte
voertuig
Vermogen koeling Vermogen verwarming Stroom opname/
Koelen/Verwarming (A)
Dakairco
Telair Silent 7400H 34 kg 40×40 6,5 m 2300 W 900 W 4,3/4,5
Telair Dualclima 8400 34 kg 40×40 8,0 m 2500 W 900 W 4,3/4,5
Truma Aventa Comfort 33 kg 40×40 7,5 m 2400 W 1700 W 4,2/3,7
Bankairco
Truma saphir RC comfort 22,5 kg n.v.t. 6,5 m 2400 W 1700 W 4,2/3,7
Truma vario 27 kg n.v.t. 6 m 2000 W (230V) n.v.t. 4,4/-

Mocht u nog vragen hebben of verdere informatie wensen, dan nodigen wij u van harte uit bij ons in de showroom om al uw vragen te
beantwoorden of u verder te informeren. Verschillende airco’s kunnen wij u daar ook demonstreren.